Writen by
Iptamenos Ollandos
8:14 μ.μ.
-
11
Comments
*Το καφενείο του Σουράτ είναι μια παραβολή του Τολστόι.
Περιγράφει μια συζήτηση σ' ένα καφενείο κάπου στην ανατολή. Οι θαμώνες που ήταν απ' όλες τις φυλές της γης συζητούσαν και μάλωναν για το αν υπάρχει θεός και ποια θρησκεία ήταν πιο σωστή. Κανένας δεν συμφωνούσε με τον άλλο. Καθ 'όλη τη διάρκεια της συζήτησης ένας Κινέζος που καθόταν σε μια γωνιά άκουγε και δεν μιλούσε. Κάποια στιγμή ο τελευταίος που είχε μιλήσει παρατήρησε ότι ο Κινέζος δεν είχε μιλήσει και του ζήτησε να πει την γνώμη του. Όλοι οι άλλοι συμφωνήσαν και με αγωνία περίμεναν να ακούσουν τι είχε αυτός ο ξένος να πει...
Ο Κινέζος που ήταν μαθητής του Κομφούκιου, έκλεισε τα μάτια του, και σκέφτηκε λίγο. Ύστερα τα άνοιξε και πάλι, έβγαλε τα χέρια του από τα μακρυά μανίκια του ενδύματος του, και μίλησε ως εξής, με μια ήρεμη και ήσυχη φωνή.
Κύριοι, έχω την εντύπωση ότι η υπερηφάνεια είναι ουσιαστικά που αποτρέπει τους ανθρώπους να συμφωνήσουν μεταξύ τους για θέματα της πίστης. Αν φροντίσετε να με ακούσετε, θα σας πω μια ιστορία που θα το εξηγήσουμε αυτό με ένα παράδειγμα.
Ήρθα εδώ από την Κίνα σε αγγλικό βαπόρι που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Σταματήσαμε για γλυκό νερό, και δέσαμε, στην ανατολική ακτή της νήσου Σουμάτρα. Ήταν μεσημέρι, και ορισμένοι από εμάς, που κατεβήκαμε, καθίσαμε στη σκιά ενός δέντρου κοντά στην παραλία, όχι πολύ μακρυά από ένα χωριό ντόπιων. Ήμασταν ένα γκρουπ διαφορετικών εθνικοτήτων.
Καθώς καθόμασταν εκεί, ήρθε ένας τυφλός άνθρωπος σε εμάς. Μάθαμε αργότερα ότι είχε τυφλωθεί επειδή κοίταζε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ επίμονα τον ήλιο, προσπαθώντας να ανακαλύψει τι είναι, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το φως του. Όμως η φωτεινότητα του ήλιου κατέστρεψε τα μάτια του.
Στη συνέχεια είπε στον εαυτό του:
"Το φως του ήλιου δεν είναι υγρό. Γιατί αν ήταν υγρό θα ήταν δυνατόν να το αδειάσουν από ένα δοχείο σ' ένα άλλο, και επιπλέον θα μπορούσε τότε να μετακινηθεί, όπως το νερό από τον άνεμο. Επίσης, δεν είναι φωτιά. Για το εάν ήταν φωτιά, το νερό θα το έσβηνε. Δεν είναι ούτε πνεύμα, γιατί μπορούμε να το δούμε με τα μάτια. Εξάλλου, δεν είναι ύλη, γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί.
Ως εκ τούτου, αφού το φως του ήλιου δεν είναι ούτε υγρό, ούτε φωτιά, ούτε
πνεύμα, ούτε ύλη, είναι ...τίποτα! "
Αυτό ισχυρίστηκε, και, ως αποτέλεσμα του ότι πάντοτε κοιτούσε τον ήλιο και
πάντα το σκεφτόταν, έχασε και τα δύο του μάτια μαζί με την λογική του.
Έτσι όταν έγινε εντελώς τυφλός, πείστηκε ότι ο ήλιος δεν υπήρχε.
Μαζί με το τυφλό είχε έρθει και ένας δούλος, ο οποίος αφού τον έβαλε να κάτσει σε μία σκιά δέντρου, διάλεξε μια καρύδα από το έδαφος και άρχισε να την σκαλίζει για να τη μετατρέψει σε φανάρι για το βράδυ. Έστριψε ένα φιτίλι από τις ίνες της καρύδας και το μούσκεψε στο λάδι της καρύδας.
Όπως καθόταν ο δούλος και έκανε αυτά, ο τυφλός αναστέναξε και του είπε:
"Λοιπόν, δούλε, έχω δίκιο όταν σας είπα δεν υπάρχει ήλιος; Δεν βλέπεις πόσο σκοτεινά είναι; Ωστόσο, οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει ήλιος. . . . Αλλά αν ναι, τότε τι είναι; "
"Δεν ξέρω τι είναι ο ήλιος", είπε ο σκλάβος. "Αυτό δεν είναι δουλειά μου. Αλλά ξέρω τι είναι φως. Εδώ έχω φτιάξει ένα φανάρι, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορώ να σας υπηρετήσω και να βρω ότι θέλω μέσα στην καλύβα. "
Και ο δούλος πήρε την καρύδα - φανάρι, λέγοντας:
"Αυτός είναι ο Ήλιος μου".
Ένας κουτσός άνδρας με δεκανίκια, που καθόταν δίπλα, άκουσε αυτά τα λόγια, και γέλασε:
"Έχετε προφανώς υπάρξει τυφλός όλη σας τη ζωή», είπε ότι στον τυφλό, "για να μην ξέρετε τι είναι ο ήλιος. Θα σας πω τι είναι. Ο ήλιος είναι μια μπάλα φωτιάς, που βγαίνει κάθε πρωί έξω από τη θάλασσα και πέφτει και πάλι στα βουνά του νησιού μας κάθε βράδυ. Εμείς όλοι το έχουμε δει αυτό, και αν είχατε την όρασή σας και εσείς θα το είχατε δει. "
Ένας ψαράς, ο οποίος άκουσε την συνομιλία, δήλωσε:
"Είναι σαφές ότι δεν έχετε πάει ποτέ πέρα από το δικό σας νησί. Αν δεν είσαστε κουτσός, και αν είχατε όπως εγώ ένα σκάφος, θα γνωρίζατε ότι ο ήλιος δεν πέφτει μεταξύ των βουνών του νησιού μας, δεδομένου όμως ότι σηκώνεται από τον ωκεανό κάθε πρωί έτσι πάλι πέφτει στη θάλασσα κάθε βράδυ. Αυτό που σας λέω είναι αλήθεια, γιατί το βλέπω κάθε μέρα με τα ίδια μου τα μάτια."
Τότε ήταν που ένας Ινδός από την παρέα μας, τον διέκοψε λέγοντας:
"Είμαι έκπληκτος από το γεγονός ότι ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να λέει όλες αυτές τις ανοησίες. Πώς μπορεί μια μπάλα φωτιάς να πέφτει στο νερό και να μην σβήνει; Ο ήλιος δεν είναι μια μπάλα φωτιάς, είναι η Θεότητα με τ' όνομα Deva, ο οποίος κάνει βόλτες για πάντα σε ένα άρμα, γύρω από το χρυσό βουνό, Meru. Μερικές φορές τα κακά ερπετά Ragu και Ketu του επιτίθενται και τον καταπίνουν. Κατόπιν η γη είναι σκοτεινή. Αλλά οι ιερείς μας προσεύχονται ώστε η Θεότητα να μπορέσει να ελευθερωθεί, και έτσι γίνεται. Μόνο κάτι αμόρφωτοι άνδρες όπως εσείς, που δεν έχουν ποτέ πέρα από το νησί τους, μπορούν να φανταστούν ότι ο ήλιος λάμπει για τη χώρα τους και μόνο. "
Στη συνέχεια ένας επιβάτης του σκάφους, ένας Αιγύπτιος καπετάνιος, ο οποίος ήταν παρών, μίλησε με τη σειρά του.
"Όχι," είπε, "και εσύ λάθος κάνεις. Ο ήλιος δεν είναι Θεότητα, και δεν κινείται μόνο γύρω από την Ινδία και το χρυσό βουνό. Έχω ταξιδέψει πολύ, στη Μαύρη Θάλασσα, και κατά μήκος των ακτών της Αραβίας, και έχουν φτάσει ως τη Μαδαγασκάρη και τις Φιλιππίνες. Ο ήλιος φωτίζει ολόκληρο τον πλανήτη, και δεν της Ινδίας. Δεν κάνει κύκλο γύρω από ένα βουνό, αλλά ανατέλλει στην Ανατολή, πέρα από τα νησιά της Ιαπωνίας, και δύει πολύ, πολύ μακριά στη Δύση, πέρα από τα νησιά της Αγγλίας. Γι 'αυτό λένε οι Ιάπωνες τη χώρα τους "Nippon" σημαίνει, «η γέννηση του ήλιου». Το ξέρω αυτό λοιπόν, επειδή έχω δει πολλά, και μου το είχε πει και ο παππούς μου ο οποίος είχε φτάσει ως την άκρη της θάλασσας. "
Ήταν έτοιμος να συνεχίσει, αλλά ένας Άγγλος ναύτης από το πλοίο μας τον διέκοψε.
"Δεν υπάρχει καμία χώρα", είπε "όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν τόσο πολύ για την ηλιακή κίνηση όπως στην Αγγλία. Ο ήλιος, όπως καθένας στην Αγγλία γνωρίζει, ανατέλλει από το πουθενά και δύει στο πουθενά. Πάντα κινείται γύρω από τη Γη. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό γιατί κάναμε το γύρο της γης και πουθενά δεν ακουμπήσαμε τον ήλιο. Όπου κι αν φτάσαμε, ο ήλιος φάνηκε επίσης το πρωί και το έκρυψε η ίδια νύχτα, όπως και εδώ. "
Και ο Άγγλος πήρε ένα ξύλο και, κάνοντας κύκλους πάνω στην άμμο, προσπάθησε να εξηγήσει πώς ο ήλιος κινείται στους ουρανούς και πηγαίνει γύρω από τη γη. Αλλά δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσει με σαφήνεια, και δείχνοντας τον πλοίαρχο είπε:
"Αυτός ο άνθρωπος ξέρει περισσότερα για αυτό από εμένα. Μπορεί να το εξηγήσει σωστά."
Ο πλοίαρχος, ο οποίος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος, είχε ακούσει χωρίς να μιλήσει μέχρι του ζητήθηκε να εξηγήσει. Τώρα όλοι στράφηκαν προς αυτόν, και είπε:
"Παραπλανάτε όλοι ο ένας τον άλλο, και τον ίδιο τον εαυτό σας. Ο ήλιος δεν γυρνά γύρω από τη γη, αλλά η γη γύρω από τον ήλιο, και γύρω από τον εαυτό της. Κατά τη διάρκεια εικοσιτεσσάρων ωρών κάνει ένα πλήρη κύκλο γύρω από τον εαυτό της. Όχι μόνο στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, και τη Σουμάτρα, όπου είμαστε τώρα, αλλά και την Αφρική και την Ευρώπη και την Αμερική, και από πολλά άλλα εδάφη. Ο ήλιος δεν λάμπει για ένα βουνό, ή για περίπου ένα νησί, ή για μια θάλασσα, ακόμη ούτε για μια Γη μόνη της, αλλά και για άλλους πλανήτες, όπως και για τη γη μας. Εάν μόνο κοιτάξετε τον ουρανό, αντί για το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, ίσως όλοι το καταλάβετε αυτό, και δεν θα υποθέτετε πια ότι ο ήλιος λάμπει για σας, ή για τη χώρα σας μόνο. "
Έτσι μίλησε ο σοφός κυβερνήτης, ο οποίος είχε ταξιδέψει πολύ στον κόσμο, και είχε κοιτάξει πολλές φορές κατά τον ουρανό.
"Έτσι σε θέματα πίστεως," συνέχισε ο Κινέζος μαθητής του Κομφούκιου, "είναι η υπερηφάνεια που προκαλεί το σφάλμα των διαφωνιών μεταξύ των ανδρών. Όπως και με τον ήλιο, έτσι είναι και με το Θεό. Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει δικό του έναν ειδικό Θεό, ή τουλάχιστον ένα ειδικό Θεό για την μητρική γη. Κάθε έθνος επιθυμεί να Τον περιορίσει στους δικούς του ναούς, τη στιγμή που όλος ο κόσμος δεν μπορεί να Τον χωρέσει.
"Μπορεί οποιοσδήποτε ναός να συγκριθεί με αυτόν που ο ίδιος ο Θεός οικοδόμησε για να ενώσει όλους τους ανθρώπους, μπορεί να συγκριθεί με μία πίστη και μία θρησκεία;
"Όλοι οι ανθρώπινοι ναοί οικοδομούνται σε αυτό το μοντέλο του ναού, το οποίο είναι ο κόσμος του ίδιου του Θεού. Κάθε ναός έχει το φόντο του, τη θολωτή οροφή, τους λαμπτήρες, τις εικόνες ή γλυπτά, τις επιγραφές, τα βιβλία του Νόμου, τις προσφορές, τους βωμούς και τους ιερείς. Αλλά σε ποιο ναό υπάρχει τέτοιο φόντο, όπως του ωκεανού; ένας τέτοιος θόλος, όπως ο ουρανός; τέτοιους λαμπτήρες όπως τον ήλιο, το φεγγάρι και τ' αστέρια; ή άλλες εικόνες που μπορούν να συγκριθούν με τους ζωντανούς, αγαπημένους, αμοιβαία χρήσιμους ανθρώπους; Πού υπάρχουν στοιχεία της καλοσύνης του Θεού τόσο εύκολο να τα καταλάβετε όσο οι ευλογίες που ο Θεός έχει σπείρει για την ευτυχία του ανθρώπου; Πού υπάρχει βιβλίο του νόμου τόσο σαφές σε κάθε άνθρωπο όσο αυτό που είναι γραμμένο στην καρδιά του; Τι θυσίες ισούνται με την άρνηση του Εγώ που αγαπημένοι μεταξύ τους άντρες και γυναίκες κάνουν ο ένας για τον άλλο; Και τι βωμός μπορεί να συγκριθεί με την καρδιά ενός καλού ανθρώπου, στην οποία ο Θεός ο ίδιος αποδέχεται τη θυσία;
"Όσο υψηλότερη η σύλληψη του Θεού από έναν άνθρωπο, τόσο καλύτερα θα Τον γνωρίζει. Και όσο καλύτερα ξέρει τον Θεό, τόσο πιο πολύ θα Τον πλησιάζει, μιμούμενος την καλοσύνη Του, το έλεος Του και την αγάπη Του για τον άνθρωπο."
"Επομένως, οποίος μπορεί να βλέπει το φως του ήλιου να γεμίζει ολόκληρο τον κόσμο,
ας απέχει από το να κατηγορεί ή να περιφρονεί τους προληπτικούς ανθρώπους, ο οποίος στο δικό του είδωλο βλέπει μία ακτίνα φωτός του ίδιου φωτός. Ας μην περιφρονεί ακόμη και τον άπιστο που είναι τυφλός και δεν μπορεί να δει τον ήλιο καθόλου. "
Έτσι μίλησε ο Κινέζος μαθητής του Κομφούκιου. Και όλοι όσοι ήταν στο καφενείο σιώπησαν, και δεν αμφισβητούσαν πια ο ένας τον άλλο ως προς ποιανού πίστη ήταν η καλύτερη.
Περιγράφει μια συζήτηση σ' ένα καφενείο κάπου στην ανατολή. Οι θαμώνες που ήταν απ' όλες τις φυλές της γης συζητούσαν και μάλωναν για το αν υπάρχει θεός και ποια θρησκεία ήταν πιο σωστή. Κανένας δεν συμφωνούσε με τον άλλο. Καθ 'όλη τη διάρκεια της συζήτησης ένας Κινέζος που καθόταν σε μια γωνιά άκουγε και δεν μιλούσε. Κάποια στιγμή ο τελευταίος που είχε μιλήσει παρατήρησε ότι ο Κινέζος δεν είχε μιλήσει και του ζήτησε να πει την γνώμη του. Όλοι οι άλλοι συμφωνήσαν και με αγωνία περίμεναν να ακούσουν τι είχε αυτός ο ξένος να πει...
Ο Κινέζος που ήταν μαθητής του Κομφούκιου, έκλεισε τα μάτια του, και σκέφτηκε λίγο. Ύστερα τα άνοιξε και πάλι, έβγαλε τα χέρια του από τα μακρυά μανίκια του ενδύματος του, και μίλησε ως εξής, με μια ήρεμη και ήσυχη φωνή.
Κύριοι, έχω την εντύπωση ότι η υπερηφάνεια είναι ουσιαστικά που αποτρέπει τους ανθρώπους να συμφωνήσουν μεταξύ τους για θέματα της πίστης. Αν φροντίσετε να με ακούσετε, θα σας πω μια ιστορία που θα το εξηγήσουμε αυτό με ένα παράδειγμα.
Ήρθα εδώ από την Κίνα σε αγγλικό βαπόρι που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Σταματήσαμε για γλυκό νερό, και δέσαμε, στην ανατολική ακτή της νήσου Σουμάτρα. Ήταν μεσημέρι, και ορισμένοι από εμάς, που κατεβήκαμε, καθίσαμε στη σκιά ενός δέντρου κοντά στην παραλία, όχι πολύ μακρυά από ένα χωριό ντόπιων. Ήμασταν ένα γκρουπ διαφορετικών εθνικοτήτων.
Καθώς καθόμασταν εκεί, ήρθε ένας τυφλός άνθρωπος σε εμάς. Μάθαμε αργότερα ότι είχε τυφλωθεί επειδή κοίταζε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ επίμονα τον ήλιο, προσπαθώντας να ανακαλύψει τι είναι, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το φως του. Όμως η φωτεινότητα του ήλιου κατέστρεψε τα μάτια του.
Στη συνέχεια είπε στον εαυτό του:
"Το φως του ήλιου δεν είναι υγρό. Γιατί αν ήταν υγρό θα ήταν δυνατόν να το αδειάσουν από ένα δοχείο σ' ένα άλλο, και επιπλέον θα μπορούσε τότε να μετακινηθεί, όπως το νερό από τον άνεμο. Επίσης, δεν είναι φωτιά. Για το εάν ήταν φωτιά, το νερό θα το έσβηνε. Δεν είναι ούτε πνεύμα, γιατί μπορούμε να το δούμε με τα μάτια. Εξάλλου, δεν είναι ύλη, γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί.
Ως εκ τούτου, αφού το φως του ήλιου δεν είναι ούτε υγρό, ούτε φωτιά, ούτε
πνεύμα, ούτε ύλη, είναι ...τίποτα! "
Αυτό ισχυρίστηκε, και, ως αποτέλεσμα του ότι πάντοτε κοιτούσε τον ήλιο και
πάντα το σκεφτόταν, έχασε και τα δύο του μάτια μαζί με την λογική του.
Έτσι όταν έγινε εντελώς τυφλός, πείστηκε ότι ο ήλιος δεν υπήρχε.
Μαζί με το τυφλό είχε έρθει και ένας δούλος, ο οποίος αφού τον έβαλε να κάτσει σε μία σκιά δέντρου, διάλεξε μια καρύδα από το έδαφος και άρχισε να την σκαλίζει για να τη μετατρέψει σε φανάρι για το βράδυ. Έστριψε ένα φιτίλι από τις ίνες της καρύδας και το μούσκεψε στο λάδι της καρύδας.
Όπως καθόταν ο δούλος και έκανε αυτά, ο τυφλός αναστέναξε και του είπε:
"Λοιπόν, δούλε, έχω δίκιο όταν σας είπα δεν υπάρχει ήλιος; Δεν βλέπεις πόσο σκοτεινά είναι; Ωστόσο, οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει ήλιος. . . . Αλλά αν ναι, τότε τι είναι; "
"Δεν ξέρω τι είναι ο ήλιος", είπε ο σκλάβος. "Αυτό δεν είναι δουλειά μου. Αλλά ξέρω τι είναι φως. Εδώ έχω φτιάξει ένα φανάρι, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορώ να σας υπηρετήσω και να βρω ότι θέλω μέσα στην καλύβα. "
Και ο δούλος πήρε την καρύδα - φανάρι, λέγοντας:
"Αυτός είναι ο Ήλιος μου".
Ένας κουτσός άνδρας με δεκανίκια, που καθόταν δίπλα, άκουσε αυτά τα λόγια, και γέλασε:
"Έχετε προφανώς υπάρξει τυφλός όλη σας τη ζωή», είπε ότι στον τυφλό, "για να μην ξέρετε τι είναι ο ήλιος. Θα σας πω τι είναι. Ο ήλιος είναι μια μπάλα φωτιάς, που βγαίνει κάθε πρωί έξω από τη θάλασσα και πέφτει και πάλι στα βουνά του νησιού μας κάθε βράδυ. Εμείς όλοι το έχουμε δει αυτό, και αν είχατε την όρασή σας και εσείς θα το είχατε δει. "
Ένας ψαράς, ο οποίος άκουσε την συνομιλία, δήλωσε:
"Είναι σαφές ότι δεν έχετε πάει ποτέ πέρα από το δικό σας νησί. Αν δεν είσαστε κουτσός, και αν είχατε όπως εγώ ένα σκάφος, θα γνωρίζατε ότι ο ήλιος δεν πέφτει μεταξύ των βουνών του νησιού μας, δεδομένου όμως ότι σηκώνεται από τον ωκεανό κάθε πρωί έτσι πάλι πέφτει στη θάλασσα κάθε βράδυ. Αυτό που σας λέω είναι αλήθεια, γιατί το βλέπω κάθε μέρα με τα ίδια μου τα μάτια."
Τότε ήταν που ένας Ινδός από την παρέα μας, τον διέκοψε λέγοντας:
"Είμαι έκπληκτος από το γεγονός ότι ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να λέει όλες αυτές τις ανοησίες. Πώς μπορεί μια μπάλα φωτιάς να πέφτει στο νερό και να μην σβήνει; Ο ήλιος δεν είναι μια μπάλα φωτιάς, είναι η Θεότητα με τ' όνομα Deva, ο οποίος κάνει βόλτες για πάντα σε ένα άρμα, γύρω από το χρυσό βουνό, Meru. Μερικές φορές τα κακά ερπετά Ragu και Ketu του επιτίθενται και τον καταπίνουν. Κατόπιν η γη είναι σκοτεινή. Αλλά οι ιερείς μας προσεύχονται ώστε η Θεότητα να μπορέσει να ελευθερωθεί, και έτσι γίνεται. Μόνο κάτι αμόρφωτοι άνδρες όπως εσείς, που δεν έχουν ποτέ πέρα από το νησί τους, μπορούν να φανταστούν ότι ο ήλιος λάμπει για τη χώρα τους και μόνο. "
Στη συνέχεια ένας επιβάτης του σκάφους, ένας Αιγύπτιος καπετάνιος, ο οποίος ήταν παρών, μίλησε με τη σειρά του.
"Όχι," είπε, "και εσύ λάθος κάνεις. Ο ήλιος δεν είναι Θεότητα, και δεν κινείται μόνο γύρω από την Ινδία και το χρυσό βουνό. Έχω ταξιδέψει πολύ, στη Μαύρη Θάλασσα, και κατά μήκος των ακτών της Αραβίας, και έχουν φτάσει ως τη Μαδαγασκάρη και τις Φιλιππίνες. Ο ήλιος φωτίζει ολόκληρο τον πλανήτη, και δεν της Ινδίας. Δεν κάνει κύκλο γύρω από ένα βουνό, αλλά ανατέλλει στην Ανατολή, πέρα από τα νησιά της Ιαπωνίας, και δύει πολύ, πολύ μακριά στη Δύση, πέρα από τα νησιά της Αγγλίας. Γι 'αυτό λένε οι Ιάπωνες τη χώρα τους "Nippon" σημαίνει, «η γέννηση του ήλιου». Το ξέρω αυτό λοιπόν, επειδή έχω δει πολλά, και μου το είχε πει και ο παππούς μου ο οποίος είχε φτάσει ως την άκρη της θάλασσας. "
Ήταν έτοιμος να συνεχίσει, αλλά ένας Άγγλος ναύτης από το πλοίο μας τον διέκοψε.
"Δεν υπάρχει καμία χώρα", είπε "όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν τόσο πολύ για την ηλιακή κίνηση όπως στην Αγγλία. Ο ήλιος, όπως καθένας στην Αγγλία γνωρίζει, ανατέλλει από το πουθενά και δύει στο πουθενά. Πάντα κινείται γύρω από τη Γη. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό γιατί κάναμε το γύρο της γης και πουθενά δεν ακουμπήσαμε τον ήλιο. Όπου κι αν φτάσαμε, ο ήλιος φάνηκε επίσης το πρωί και το έκρυψε η ίδια νύχτα, όπως και εδώ. "
Και ο Άγγλος πήρε ένα ξύλο και, κάνοντας κύκλους πάνω στην άμμο, προσπάθησε να εξηγήσει πώς ο ήλιος κινείται στους ουρανούς και πηγαίνει γύρω από τη γη. Αλλά δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσει με σαφήνεια, και δείχνοντας τον πλοίαρχο είπε:
"Αυτός ο άνθρωπος ξέρει περισσότερα για αυτό από εμένα. Μπορεί να το εξηγήσει σωστά."
Ο πλοίαρχος, ο οποίος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος, είχε ακούσει χωρίς να μιλήσει μέχρι του ζητήθηκε να εξηγήσει. Τώρα όλοι στράφηκαν προς αυτόν, και είπε:
"Παραπλανάτε όλοι ο ένας τον άλλο, και τον ίδιο τον εαυτό σας. Ο ήλιος δεν γυρνά γύρω από τη γη, αλλά η γη γύρω από τον ήλιο, και γύρω από τον εαυτό της. Κατά τη διάρκεια εικοσιτεσσάρων ωρών κάνει ένα πλήρη κύκλο γύρω από τον εαυτό της. Όχι μόνο στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, και τη Σουμάτρα, όπου είμαστε τώρα, αλλά και την Αφρική και την Ευρώπη και την Αμερική, και από πολλά άλλα εδάφη. Ο ήλιος δεν λάμπει για ένα βουνό, ή για περίπου ένα νησί, ή για μια θάλασσα, ακόμη ούτε για μια Γη μόνη της, αλλά και για άλλους πλανήτες, όπως και για τη γη μας. Εάν μόνο κοιτάξετε τον ουρανό, αντί για το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, ίσως όλοι το καταλάβετε αυτό, και δεν θα υποθέτετε πια ότι ο ήλιος λάμπει για σας, ή για τη χώρα σας μόνο. "
Έτσι μίλησε ο σοφός κυβερνήτης, ο οποίος είχε ταξιδέψει πολύ στον κόσμο, και είχε κοιτάξει πολλές φορές κατά τον ουρανό.
"Έτσι σε θέματα πίστεως," συνέχισε ο Κινέζος μαθητής του Κομφούκιου, "είναι η υπερηφάνεια που προκαλεί το σφάλμα των διαφωνιών μεταξύ των ανδρών. Όπως και με τον ήλιο, έτσι είναι και με το Θεό. Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει δικό του έναν ειδικό Θεό, ή τουλάχιστον ένα ειδικό Θεό για την μητρική γη. Κάθε έθνος επιθυμεί να Τον περιορίσει στους δικούς του ναούς, τη στιγμή που όλος ο κόσμος δεν μπορεί να Τον χωρέσει.
"Μπορεί οποιοσδήποτε ναός να συγκριθεί με αυτόν που ο ίδιος ο Θεός οικοδόμησε για να ενώσει όλους τους ανθρώπους, μπορεί να συγκριθεί με μία πίστη και μία θρησκεία;
"Όλοι οι ανθρώπινοι ναοί οικοδομούνται σε αυτό το μοντέλο του ναού, το οποίο είναι ο κόσμος του ίδιου του Θεού. Κάθε ναός έχει το φόντο του, τη θολωτή οροφή, τους λαμπτήρες, τις εικόνες ή γλυπτά, τις επιγραφές, τα βιβλία του Νόμου, τις προσφορές, τους βωμούς και τους ιερείς. Αλλά σε ποιο ναό υπάρχει τέτοιο φόντο, όπως του ωκεανού; ένας τέτοιος θόλος, όπως ο ουρανός; τέτοιους λαμπτήρες όπως τον ήλιο, το φεγγάρι και τ' αστέρια; ή άλλες εικόνες που μπορούν να συγκριθούν με τους ζωντανούς, αγαπημένους, αμοιβαία χρήσιμους ανθρώπους; Πού υπάρχουν στοιχεία της καλοσύνης του Θεού τόσο εύκολο να τα καταλάβετε όσο οι ευλογίες που ο Θεός έχει σπείρει για την ευτυχία του ανθρώπου; Πού υπάρχει βιβλίο του νόμου τόσο σαφές σε κάθε άνθρωπο όσο αυτό που είναι γραμμένο στην καρδιά του; Τι θυσίες ισούνται με την άρνηση του Εγώ που αγαπημένοι μεταξύ τους άντρες και γυναίκες κάνουν ο ένας για τον άλλο; Και τι βωμός μπορεί να συγκριθεί με την καρδιά ενός καλού ανθρώπου, στην οποία ο Θεός ο ίδιος αποδέχεται τη θυσία;
"Όσο υψηλότερη η σύλληψη του Θεού από έναν άνθρωπο, τόσο καλύτερα θα Τον γνωρίζει. Και όσο καλύτερα ξέρει τον Θεό, τόσο πιο πολύ θα Τον πλησιάζει, μιμούμενος την καλοσύνη Του, το έλεος Του και την αγάπη Του για τον άνθρωπο."
"Επομένως, οποίος μπορεί να βλέπει το φως του ήλιου να γεμίζει ολόκληρο τον κόσμο,
ας απέχει από το να κατηγορεί ή να περιφρονεί τους προληπτικούς ανθρώπους, ο οποίος στο δικό του είδωλο βλέπει μία ακτίνα φωτός του ίδιου φωτός. Ας μην περιφρονεί ακόμη και τον άπιστο που είναι τυφλός και δεν μπορεί να δει τον ήλιο καθόλου. "
Έτσι μίλησε ο Κινέζος μαθητής του Κομφούκιου. Και όλοι όσοι ήταν στο καφενείο σιώπησαν, και δεν αμφισβητούσαν πια ο ένας τον άλλο ως προς ποιανού πίστη ήταν η καλύτερη.
Ωραία η παραβολή του Τολστόι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ηράκλειτος λέει: Ο Λόγος είναι παντοτινός. Αλλά οι άνθρωποι είναι πάντα ασύνετοι. Ζουν-όπως οι κοιμισμένοι-ο καθένας στον κόσμο του...
Ο, τι γίνεται και με την πίστη σχετικά με το Θεό...
Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το εξής γεγονός: κάποιος που θα διαβάσει αυτή τη παραβολή θα την κατανοήσει και θα σιωπήσει σχετικά με τις θρησκείες (όπως οι θαμώνες του καφενείου). Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι ξυπνάει από τον λήθαργο. Και δεν μιλάω μόνο για την παραβολή, κι άλλα πολλά γραπτά, συζητήσεις, παραδείγματα ανθρώπων μπορούν να το κάνουν. Όμως στη πορεία σε 2-3 μέρες ή λίγο παραπάνω θα το έχει εντελώς ξεχάσει και θα αρχίσει πάλι το βιολί... (προσωπικές εμπειρίες περιγράφω...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχνάμε τόσο εύκολα! Ίσως όμως γιαυτό μπορούμε και συνεχίζουμε να ζούμε μετά από μεγάλα λάθη...
Καλημέρα στο πολυπολιτισμικό, καφενείο του Σουράτ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο καφενείο, που οι άνθρωποι γνωρίζονται και μαθαίνουν ο ένας από τον τρόπο του άλλου.
Συμπέσαμε στη θεματολογία ,φίλε συμπολεμιστή, καθώς και στο συμπέρασμά μας!
Ο Ήλιος ...τελικά δε δύει πουθενά, δε φωτίζει μόνο τη γη, δεν κάνει διακρίσεις!
Αναρωτιέμαι γιατί να μη διδασκόμαστε τόσα χρόνια, επιτέλους, από το παράδειγμά του...
Καλημέρα σύντροφε πολεμιστή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι το καφενείο που την μεγαλύτερη αξία έχει ο άνθρωπος και μετά έρχονται όλα τ'άλλα, όπως η περηφάνεια για την θρησκεία, το έθνος, τη γλώσσα κτλ...
Συμπέσαμε όχι μόνο στη θεματολογία και στο συμπέρασμα αλλά και στον προβληματισμό που προκύπτει από αυτά!
Είναι τελικά αυτό που γράφω; Ότι δηλαδή ξεχνάμε τόσο έυκολα για να μπορούμε να ζήσουμε; Μεγάλο μυστήριο. Ο πολεμιστής όμως πρέπει να βρει το κέντρο του, να δυναμώσει γύρω από αυτό και μετά ίσως δεν χάνει πια το στόχο του (αμαρτία= χάνω το στόχο)
«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» είναι ένα φιλμ-τροφή για τη σκέψη φίλε Ιπτάμενε. Μιλάει για λάθη και δίνει απαντήσεις στο ερώτημα αν αξίζει να ξεχνάμε. Όσο για το «γιατί ξεχνάμε», θα συμφωνήσω μαζί σου. Για να μπορούμε να συνεχίζουμε. Ακόμα κι αν χρειαστεί να τα επαναλάβουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα διαβάσει κάπου την άποψη ενός σύγχρονου «σοφού» το όνομα του οποίου μου διαφεύγει όπως και πολλά άλλα. Είπε λοιπόν, ότι οι αλάνθαστοι και οι άψογοι άνθρωποι, οι τέλειοι, είναι πολύ βαρετοί. Χωρίς ανθρώπους με αδυναμίες και πάθη, η ζωή θα ήταν μονότονη και ανούσια. Δε θα κρίνω αν η άποψή του είναι σωστή ή λαθεμένη, θα πω μόνο πως ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία περί ζωής. Για μένα τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο καλά κρυμμένες αδυναμίες.
Εχεις δίκιο Ιπτάμενε, θα σιωπήσω ακούγοντας τους θαμώνες, μπας και ξυπνήσω απο το λήθαργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορει ο καθενας να πιστευει οτι κ οπου θελει? ωραια λοιπον,πιστευω πως στην πιστη καθε ειδους θεοτητας οδηγει ο φοβος κ το σκοταδι.στην αποδοχη της ως μοναδικης κ αληθινης η βλακεια που κυριευει το τελειοτερο ισως δημιουργημα της φυσης,τον ανθρωπινο εγκεφαλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ υπαρχει και αλλος ενας εκει εξω που αυτοαποκαλειται θεος και ζηταει να τον λατρευουν.. μπορει να ακουστω σαν θαμωνας του καφενειου αλλα οι θαμωνες υποθετω πως συζητουσαν για τον πραγματικο Θεο τους-μας. και εαν αναλογιστω τι συμβαινει σημερα μαλλον μειναμε λιγοι σ αυτο το καφενειο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική,
ΑπάντησηΔιαγραφήη επιλογή της ανάρτησης
Φτερωτέ Έλληνα,
για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους ανοήτως και με τόσο κόστος.
Το θέμα του αληθινού θεού και ποιος είναι
ο καλύτερος και ο πιο αληθινός;
Σαν να διεκδικεί ο θεός, η θεότητα και το πνεύμα Του,
κανένα έπαθλο ή κοσμική αναγνώριση ή υπάρχει περίπτωση να θυμώσει για αυτό
η ακόμη χειρότερα
να χυθεί αίμα
δικό Του;
ή ανθρώπου για αυτό;...΄!
Όλα στο μυαλό μας είναι, και αντί
να ψάξουμε τον εαυτό μας, το Πνεύμα μας και να
Τον ψαξουμε μέσα μας ζώντας αρμονικά με τους συναθρώπους μας
και προστατεύοντας το σπίτι μας την γη,
σαν ανώριμα παιδιά
μαλώνουμε
για "το παιγνίδι" μας, κάνοντας δύσκολη την ζωή μας και φτιάχνοντας την κόλαση μας.
Μπαίνουμε στο παιγνίδι των εξουσιαστών, που μας θέλουν αμόρφωτους, φανατισμένους, θρησκόληπτους ή άθεους κυνικά υλιστές, ανταγωνιστές
και σκλάβους
ηλίθιων λογικών.
Μα εγκλωβίζουν σε πίστες και δόγματα και αποκλειστικότητες
και μονοπώλια και διακρίσεις
και μας "πετρώνουν...μας τσιμεντώνουν"...
Ο Άνθρωπος δεν είναι μόνο άψυχη ύλη
είναι μία Συνείδηση και ένα Πνεύμα λαμπερό, ευρύ
παγκόσμιο, δυνατό, σοφό,ειρηνικό
και ο δρόμος του περνάει μέσα από την κατανόηση, την αυτοσυνειδητοποίηση και την ενότητα.
"γιατί να μη διδασκόμαστε τόσα χρόνια, επιτέλους, από το παράδειγμά του Ήλιου που δεν κάνει διακρίσεις και δεν δύει πουθενά;..."
Καλό μεσημέρι!
την καλησπέρα μου και να με συγχωρείτε αλλά το σαββατοκύριακο πήρα ρεπό...
ΑπάντησηΔιαγραφή@aliente
Δεν έχω δει το φιλμ, άλλα έριξα μια ματιά στο διαδύκιο και βρήκα ότι η έκφραση (τίτλος) είναι από ένα ποίημα του Alexander Pope. Ξάχνοντας βρήκα αυτό από τον ίδιο:
The best way to prove the clearness of our mind, is by showing its faults; as when a stream discovers the dirt at the bottom, it convinces us of the transparency and purity of the water.
Βασισμένος σ'αυτό θα μου επιτρέψεις να μετατρέψω το "καλά κρυμμένες αδυναμίες" με "αδυναμίες που κάποιος καταπολεμάει επειδή γνωρίζει ποιές είναι". Έτσι όπως τον φαντάζομαι εγώ τον "άψογο" δεν θα μπορούσες να τον βαρεθείς. Θα περίμενα να θέλεις να μην σταματάει να μιλάει...
Ο άψογος, στο δικό μου μυαλό, αποτελεί παράγοντα προς μίμηση. Εννοείται ότι κανένας δεν είναι τέλειος αλλά, όχι ότι αυτός που πλησιάζει είναι και βαρετός, τουναντίον. Αυτός λοιπόν περισσότερο από τον καθένα θα έχει πλησιάσει στο να ανακαλύπτει σ'αυτόν και στους άλλους όλο και περισσότερες ηλιαχτίδες που όλες μαζί συνθέτουν το φως...
@Simpleman
εγώ το βλέπω ως εξής: άμα τους "ακούς" όλους τότε βλέπεις την σύγχιση που τους διακρίνει. Βλέπουμε την σκλήθρα στο μάτι του αδελφού μας και δεν βλέπουμε το δοκάρι στο δικό μας. Και αυτό απαραίτητο για να συνεχίζουμε τη ζωή μας, γιατί έτσι παρηγορούμε τον εαυτό μας. Επειδή είμαστε ψωροϋπερήφανοι...
@Λαόνικε
και εσύ έχεις την δικιά σου ηλιαχτίδα. Λές ότι είσαι δημιούργημα της φύσης. Είναι μια πολύ όμορφη ηλιαχτίδα. Γιατί όμως μόνο η δική σου να είναι η σωστή; Αυτό δεν προσπαθεί να μας εξηγήσει η παραβολή; Να μην βάζουμε την περηφάνεια μας πάνω από τους άλλους ανθρώπους;
@ανώνυμε
Λίγοι μείναμε; ίσως, πάντως δεν έχω παράπονο. Σε ιστολόγια που εγώ τουλάχιστον βρίσκω ενδιαφέροντα, έτυχε να συμπέσουμε σε θέμα τελείως τυχαία. Και ο Σταύρος, άλλα και αυτό εδώ το οποίο είναι καταπληκτικό! http://truthseeker-christina.blogspot.com/2008/11/blog-post_15.html
@El.Zin
Ο Τολστόι είναι ο μάστορας της παραβολής τουλάχιστον από αυτούς που έχω διαβάσει. Αλλά τι τον κάνει τόσο καλό; Δεν είναι άραγε η εξαιρετική γνώση του για το θέμα;
Πάντως είναι πολλές οι προκαταλήψεις μας που πρέπει να σπάσουμε στην πορεία της απελευθέρωσης. Αυτή είναι μία που πρέπει να συνειδητοποιηθεί από την αρχή γιατί μας κρατάει δέσμιους σε μια ηλιαχτίδα και προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτή μόνο είναι το φως. Ήταν από τα πρώτα παράδοξα που έπιασε η συνείδηση μου όταν ήμουν ακόμη παιδί.
ο ανθρωπος που χειραγωγειται κ εξουσιαζεται απο αυτο που του μαθανε να πιστευει ειναι απλα βλαξ! κ επειδη πρεπει να γραψω πολλα για να αποδειχτει, διαβαστε το βιβλιο του Καρζη 'η βλακεια ως παραγον του ανθρωπινου βιου'.
ΑπάντησηΔιαγραφή