ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Μακάβριος χορός


Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Ο Μακάβριος Χορός (Danse Macabre) πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και είναι το όνομα που δόθηκε για το έργο αριθ. 40 του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Η σύνθεση βασίστηκε σε ένα ποίημα του Henri Cazalis, που περιγράφει μια παλιά γαλλική δεισιδαιμονία: 

 Zig, zig, zig, 
Ο Θάνατος με ρυθμό
Χτυπά με τη φτέρνα του ένα μνήμα
Ο Θάνατος τα μεσάνυχτα 
Παίζει μια μελωδία χορού
  Zig, zig, zig,
Στο βιολί του.
Ο χειμωνιάτικος αέρας φυσά και η νύχτα είναι σκοτεινή
 Στεναγμοί ακούγονται από τις φλαμουριές.
Μέσα από τι σκοτεινιά, λευκοί σκελετοί περνούν, 
Τρέχοντας και πηδώντας τυλιγμένοι στα σάβανά τους
  Zig, zig, zig, 
ο καθένας τους χοροπηδά
τα κόκαλά τους ακούγονται σαν να σπαν
Αλλά σιωπή! ξαφνικά σταματάν 
Σπρώχνονται και τρέχουν
Ο κόκορας ελάλησε.

Σύμφωνα με τη δεισιδαιμονία ο Θάνατος εμφανίζεται κάθε χρονιά τα μεσάνυχτα των αγίων πάντων (31 Οκτωβρίου - Halloween). Έχει τη δύναμη να βγάλει τους νεκρούς από τον τάφο τους για να χορέψουν γι' αυτόν ενώ παίζει με το βιολί του (στο τραγούδι έχει ιδιαίτερο κούρδισμα όπου η χορδή Μι είναι κουρδισμένη σε ύφεση). Οι σκελετοί χορεύουν ως το πρώτο φως της αυγής, οπότε και πρέπει να επιστρέψουν στους τάφους τους μέχρι την επόμενη χρονιά.

Το τραγούδι ξεκινά με μια άρπα που παίζει τη νότα Ρε δώδεκα φορές για να εκφράσει το ρολόι που χτυπά μεσάνυχτα. Στη συνέχεια έχουμε την αλλόκοτη Μι ύφεση μαζί με τη συγχορδία Λα (γνωστή ως "συγχορδία του διαβόλου") παιγμένη από σόλο βιολί που αντιπροσωπεύει το ζιγκ, ζιγκ του ποιήματος και το βιολί του Θανάτου. Το τραγούδι χρησιμοποιεί και ξυλόφωνο για να μιμηθεί τους ήχους που κάνουν τα κόκαλα όταν χτυπάνε αναμεταξύ τους. 
(Από την  Wikipedia)

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου