ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Το νησί των νεκρών




Το Νησί των Νεκρών (Die Toteninsel) είναι ο πιο γνωστός πίνακας του Ελβετού καλλιτέχνη Arnold Böcklin (1827–1901). Ήταν πολύ δημοφιλής πίνακας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Ναμπόκοφ είχε γράψει ότι "ένα αντίγραφο βρίσκεται σε κάθε σπίτι στο Βερολίνο".  

Η επιτυχία του πίνακα οδήγησε τον δημιουργό να δημιουργήσει αρκετές διαφορετικές εκδοχές του ίδιου θέματος την περίοδο μεταξύ 1880 και 1886. Όλες οι εκδοχές παρουσιάζουν ένα ερημικό και βραχώδες νησί. Μια μικρή βάρκα με κουπιά καταφτάνει στην ακτή. Ο κωπηλάτης μανουβράρει τη βάρκα από τη πρύμνη. Στην πρώρα, κοιτώντας προς το νησί, στέκεται μια φιγούρα ντυμένη στα άσπρα, ενώ δίπλα της βρίσκεται ένα άσπρο αντικείμενο (πολλοί το θεωρούν φέρετρο). Στο κέντρο του μικρού νησιού κυριαρχούν πανύψηλα κυπαρίσσια, που μακρά παράδοση έχει συνδέσει με τα νεκροταφεία και το πένθος. Γύρω από τα κυπαρίσσια υπάρχουν απόκρημνοι βράχοι, με επιτύμβιες πόρτες και παράθυρα στις προσόψεις, που θυμίζουν νεκροταφείο.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν έδωσε ποτέ ερμηνεία του έργου του αλλά το περιέγραψε σαν: "μια ονειρική εικόνα: δημιουργεί τόση ηρεμία που ένα απλό χτύπημα στην πόρτα μπορεί να τρομάξει κάποιον." Ο τίτλος προήλθε από έναν έμπορο τέχνης το 1883. Ωστόσο αυτή η γαλήνη και ηρεμία που αναδύεται από το έργο ίσως είναι μια πρόγευση της γαλήνης και ηρεμίας  που επέρχεται με το θάνατο.

Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται είτε από ένα Αγγλικό νεκροταφείο στην Φλωρεντία της Ιταλίας, είτε από το δικό μας Ποντικονήσι στην Κέρκυρα σε συνδυασμό με ένα βραχώδη νησί κοντά στο ηφαίστειο Στρόμπολι της Σικελίας. 

Το έργο επηρέασε πολλούς ζωγράφους και μουσικούς με πιο γνωστούς τον Νταλί και τον Ραχμάνινοφ. Επίσης υπάρχουν δεκάδες αναφορές σε ταινίες, βιβλία και θεατρικά έργα.

Πηγή wikipedia.


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου