ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Αυξάνεστε και πληθαίνετε

 

Ένα απόσπασμα από  τις επιστολές του Ρίλκε. Από το βιβλίο "Ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή / Η σοφία του Ρίλκε" σε ανθολόγηση του Ulrich Baer και μετάφραση της Αλεξάνδρας Νικολακοπούλου.

Όσο πιο ανθρώπινοι γινόμαστε, τόσο περισσότερο διαφέρουμε. Θαρρείς και οι ανθρώπινες υπάρξεις ξαφνικά πολλαπλασιάζονται χιλιάδες φορές. Ένα συλλογικό όνομα, που παλαιότερα κάλυπτε χιλιάδες, πολύ σύντομα δεν θα αρκεί ούτε για δέκα ανθρώπους και θα υποχρεωθούμε σε εντελώς ξεχωριστή αντιμετώπιση του καθενός. Σκεφτείτε: Αν κάποτε αντί για λαούς, έθνη, οικογένειες και κοινωνίες έχουμε ανθρώπους; Αν δεν μπορούμε πλέον να ομαδοποιήσουμε ούτε τρεις κάτω από ένα όνομα! Δεν θα υποχρεωθεί τότε ο κόσμος να διευρυνθεί;

ΥΓ. : Δέστε και αυτό εδώ.
« PREV
NEXT »

5 σχόλια

  1. Δεν με βρίσκουν σύμφωνη αυτά τα λεγόμενα "συλλογικά ονόματα" ότι κι αν προσπαθούν να ομαδοποιήσουν ή μάλλον να ..μαζοποιήσουν!
    Δεν υπάρχουν παρά μόνο κοινά χαρακτηριστικά σε πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν ιδιοσυγκρασία και διαφέρουν όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με απειροάπειρους συνδυασμούς χωρίς να εξαντλείται αυτή η διαφορετικότητα. Άρα είναι τεχνητό δίλημμα και ρητορικό ερώτημα νομίζω.
    Καλό σας μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ρέα,
    Φυσικά και είναι ρητορικό το ερώτημα.
    Και ξέρεις σκεφτόμουνα ότι το χειρότερο δεν είναι να δίνεις συλλογικά ονόματα, το χειρότερο είναι να θέλεις να αποκαλείσαι με ένα από αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρέα,
    δεν θέλω να ...σε ζορίσω :))
    αλλά μπήκα να σου ευχηθώ καλοτάξιδο το καινούργιο σου ιστολόγιο και δεν μου βγάζει πεδίο για να γράψω σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Όσο πιο ανθρώπινοι γινόμαστε, τόσο περισσότερο διαφέρουμε." Για αυτό λοιπόν σαν γουρούνια έχουμε πλέον την ίδια μούρη.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Οχιά,
    συ είπας... και ο Όργουελ στη "Φάρμα των Ζώων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή