ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Κραυγη

Edvard Munch
Νορβηγία, 1893
"Η Κραυγή της φύσης" 


  Ο Edvard Munch (12.12.1863 - 23.1.1944) ήταν Νορβηγός ζωγράφος και χαράκτης του οποίου τα έντονα υποβλητικά ψυχολογικά θέματα είχαν τις βάσεις τους στις αρχές του Συμβολισμού του 19ου αιώνα και αποτέλεσαν την μεγαλύτερη επιρροή του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο πιο γνωστός του πίνακας είναι η "Κραυγή" του 1893.
  "Περπατούσα πάνω σε μια γέφυρα με δύο φίλους - ο ήλιος έδυε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, ένιωσα εξαντλημένος και έψαξα στήριγμα στο πεζούλι της γέφυρας - είδα αίμα και πύρινες γλώσσες πάνω από βαθύ γαλάζιο του φιόρδ και της πόλης - οι φίλοι προχώρησαν παρακάτω, εγώ παρέμεινα στη θέση μου. τρέμοντας από άγχος - και ένιωσα μια ατελείωτη κραυγή να βγαίνει από τη φύση"
  Έτσι περιγράφει ο ζωγράφος την υπαρξιακή αγωνία που βίωσε, την οποία αποτύπωσε και έμελλε να γίνει σύμβολο για τις φρίκες του 20ου αιώνα και μια από τις πιο γνωστές εικόνες της μοντέρνας ζωγραφικής. Μια "Μόνα Λίζα" των καιρών μας σύμφωνα με έναν Αμερικάνο κριτικό τέχνης.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου