Writen by
Iptamenos Ollandos
11:21 μ.μ.
-
4
Comments
Μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα μιας από των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου (μέλος του G8) δείτε το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ευχαριστώ τον φίλο Ηλία για την ενημέρωση μέσω email. Σας παραθέτω το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Νέα.Το αυθεντικό άρθρο είναι από τον Ιάπωνα Norimitsu Onishi και δημοσιέυτηκε στους New York Times (στα αγγλικά) στις 3 Νοεμβρίου του 2007. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Για άλλες κλεφτές ματιές στο μέλλον (μέσω του παρόντος) θα συνιστούσα το πολύ καλό άρθρο του αδελφού Φύλαρχου της Φυλής των Όπου Φύγει Φύγει.
Γίνονται κλέφτες για να επιστρέψουν στη φυλακή
Απελπισμένοι οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες λόγω φτώχειας και μοναξιάς
LΕ ΜOΝDΕ , Του Ρhilippe Μesmer
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008
Χαμηλές συντάξεις κι επιδόματα, μοναξιά, παντελής απουσία κοινωνικής μέριμνας: στη χώρ α του Ανατέλλοντος Ηλίου οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες που καταδικάζονται σε πο ινές φυλάκισης έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Για πολλούς από αυτούς, η φυλακή είναι το πιο φιλόξενο μέρος για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οι ερευνητές
Το φαινόμενο αυτό οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην πραγματοποίηση μιας έρευνας. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 368 ηλικιωμένους που έχουν καταδικαστεί. «Η βασική αιτία της εγκληματικότητας είναι η έλλειψη πόρων», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Τόρου Σουζούκι. «”Θέλω να εξοικονομήσω χρήματα”, “πεινάω”, είναι οι εξηγήσεις που δίνουν συνήθως όταν συλλαμβάνονται για κλοπή», προσθέτει. Μια άλλη αιτία είναι η μοναξιά. Τόσο βαριά καμιά φορά, ώστε η Αστυνομία έχει καταγράψει περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών που κλέβουν ελπίζοντας ότι θα τις συλλάβουν. Ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα περάσουν λίγες ώρες μιλώντας με κάποιον. Ηλικιωμένοι άνδρες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν χάσει τις συζύγους τους, καταφεύγουν στην εγκληματικότητα για να πάνε φυλακή. Ξέρουν ότι εκεί θα έχουν τρία γεύματα την ημέρα και προσωπικό για να ασχοληθεί μαζί τους. Κι όταν τελειώνει η ποινή τους διαπράττουν νέο αδίκημα για να επιστρέψουν στην ασφάλεια του κελιού τους. Αυτό κάνει κι ένας 67χρονος άνδρας. «Δεν ξέρω πώς αλλιώς να βρω βοήθεια από την κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος είναι να κλέψω. Και κλέβω», δηλώνει. Κι ένας 76χρονος άστεγος προσθέτει: «Στη φυλακή μπορούμε να κοιμηθούμε, να φάμε και να δουλέψουμε».
Ο αριθμός των ηλικιωμένων στις φυλακές φτάνει σήμερα τις 30.000. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα κονδύλι 8,3 δισ. γιεν (περίπου 67,8 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή τριών κέντρων που θα φιλοξενούν περίπου 1.000 ηλικιωμένους κρατούμενους. Με το μέτρο αυτό επιχειρείται να αντισταθμιστεί η απουσία κοινωνικής μέριμνας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αλλά, φυσικά, δεν επαρκεί.
«Πρέπει να βγουν από την απομόνωση»
ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για να αναχαιτισθεί η αύξηση της εγκληματικότητας στην τρίτη ηλικία. Είναι κάτι που αναγνωρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η αναθεώρηση του συνόλου των μέτρων κατά της εγκληματικότητας είναι πλέον απαραίτητη», δηλώνουν στελέχη του. «Για να εμποδίσουμε τα ηλικιωμένα άτομα να διαπράττουν εγκλήματα, είναι ζωτικής σημασίας να μην τα απομονώσουμε από την κοινωνία», έγραψε στο κύριο άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα «Γιομιούρι», σημειώνοντας ότι απαιτείται κινητοποίηση σε όλους τους τομείς. Η δημογραφική εξέλιξη δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Την τελευταία 20ετία ο πληθυσμός των ηλικιωμένων έχει διπλασιαστεί από τα 13,7 στα 27,5 εκατ. Σήμερα αποτελούν το 22,1% του γενικού πληθυσμού. Και το 2050 θα είναι το 40%.
PSILE EFXARISTO , PANTOS AN TO KALOSKEFTEIS MIA POU DEN PROKEITAI NA MAZEPSOUME ENSIMA GIA SINTAKSI DEN EINAI KAI ASKIMA NA MPOUME FILAKI STA 69 MAS XRONIA . ALLOSTE OPIOS DEN EXEI KANEI FILAKI DEN MPOREI NA PEI OTI KATALAVE SE TI KOSMO ZEI . EPISIS SE MIA TETIA ILIKIA DEN EXEIS NA AGXONESE MIPOS SE GAMISOUNE STI FILAKI AFOU KANENAS DEN GOUSTAREI STAFIDIASMENES KOLOTRIPES ...
ΑπάντησηΔιαγραφήPOLLA FILIA KOUKLE
Ψηλέ, πάντα τέτοια. Να μας ταίζεις με τέτοια άρθρα. Μόνο γράφε ελληνικά γιατί θα στραβωθούμε ρε παιδί μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά περιγράφεις τα πλεονεκτήματα μιας προχωρημένης ηλικιακά έγκλεισης σε σωφρονιστικά ιδρύματα...
Να είσαι καλά
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά και από το άρθρο των Νέων πάω πάσο... Τα πάντα δείχνουν σαν ένα κακόγουστο αστείο... Χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος δεν μπορώ να δω δρόμο ο οποίος να οδηγεί σε καλύτερο μέλλον.
...Και πάλι την καλημέρα μου.
Φίλε Run Boy Run,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχεις δίκιο να βλέπεις το μέλλον ζοφερό αλλά θα ήταν άδικο να παρατήσεις την προσπάθεια.
Ο θεός έχει την δύναμη να ρυθμίζει την ανθρώπινη μοίρα,όμως ο άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος μπροστά στις επιλογές του, έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να υποστεί τις συνέπειες του. (από το μεγάλο διδάσκαλο Σοφοκλή)
Επιλέον είναι λάθος να απελπίζεσαι και να απογοητεύεσαι. Πρέπει να μάθουμε να προσηλώνουμε τη διάνοια μας και τη νοερή δράση της στα ευχάριστα πράγματα αυτού του βίου έχοντας πίστη στο Αόρατο Σύμπαν (αν σε ενόχλησε η λέξη θεός προηγουμένως)Από τον δάσκαλο Πλ. Δρακούλη.
Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι δεν αναφέρουμε αυτά τα θέματα για να "πέσουμε" ψυχολογικά (χάνοντας δύναμη) αλλά για να αφυπνήσουμε συνειδήσεις και κάνουμε το βλέμμα μας λίγο πιο καθαρό. (κερδίζοντας δύναμη)
Και αυτός ίσως είναι ένας δρόμος προς κάτι καλύτερο...
Να είσαι καλά αδελφέ και να συνεχίζεις αυτό που κάνεις με το ηθικό ακμαίο!