ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Κύκλος και Τετράγωνο

Edwin Muir  (1887-1959)

Κύκλος και Τετράγωνο
"Σας δίνω το μισό από εμένα·
Όχι παραπάνω, μήπως και δώσω
Λαβές για ψευδορκία.
Για χάρη μου, για χάρη σας
Το ήμισυ θα πάρετε;"

"Μισό δεν θα πάρω ούτε θα δώσω,
Γιατί αυτός που δίνει τα δίνει όλα.
Με μισά δεν μπορείς να ζήσεις·
Άσε λοιπόν τα εμπόδια να πέσουν,
Σε ένα κύκλο τα έχεις όλα."

Ένας σοφός και αρχαίος καταφρονητής
Μου είπε κάποτε: "Να προσέχεις
Το δρόμο που δεν έχει γωνίες
Στις οποίες μπορείς να χρονοτριβήσεις και να κοιτάζεις.
Διάλεξε το τετράγωνο.

Και άσε τον κύκλο να τρέχει
Τον βαρετό και πυρετώδη αγώνα του.
Εσύ, αγαπημένε μου, είσαι ένας·
Δείξε την ψυχή σου στο πρόσωπο σου·
Διατήρησε τη θέση σου.

Δώσε, αλλά να έχεις κάτι να δώσεις
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σε θέλει όλο.
Ζήσε, και μάθε να ζεις.
Όταν  όλα τα εμπόδια πέσουν
Δεν είσαι τίποτα.


Circle and Square


‘I give you half of me;

Νo more, lest I should make

A ground for perjury.

For your sake, for my sake,

Half will you take?’

‘Half I’ll not take nor give,

For he who gives gives all.

By halves you cannot live;

Then let the barrier fall,

In one circle have all.’

“A wise and ancient scorner

Said to me once: Beware

The road that has no corner

Where you can linger and stare.

Choose the square.

‘And let the circle run

Its dull and fevered race.

You, my dear, are one;

Show your soul in your face;

Maintain your place.

‘Give, but have something to give.

No man can want you all.

Live, and learn to live.

When all the barriers fall

You are nothing at all.’


« PREV
NEXT »

15 σχόλια

  1. ‘Half I’ll not take nor give,
    For he who gives gives all.
    By halves you cannot live;

    δεν τον ηξερα ουτε αυτον τον ποιητη,φυσικα.
    ομως χαιρομαι πολυ που τον διαβασα,
    με μισα δεν μπορεις να ζησεις.
    ουτε μιση ζωη να ζεις επιτρεπεται
    ε ιπταμενε?
    τι εχουν γραψεις οι ανθρωποι................
    καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλά στο τέλος το αλλάζει: Δώσε αν έχεις να δώσεις, και: κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σε θέλει όλο. Εξάλλου τι είμαστε εντέλει; ΤΙΠΟΤΑ.
    Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. ;-)
    Καλησπέρα ΠΕΡΑ για ΠΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζημία θα ήταν το ξόδεμα το αλόγιστο. Ζημία πρώτα για τον εαυτό μας που δεν υπολογίζουμε όσο θα'πρεπε! Μα όταν ξοδευτούμε και τίποτα δε μείνει πάλι πίσω δεν κάνουμε. Τα ημίμετρα θα είναι πάντα ημίμετρα, φτωχά και μίζερα. Το ΟΛΟ είναι στρογγυλό
    "Μισό δεν θα πάρω ούτε θα δώσω,
    Γιατί αυτός που δίνει τα δίνει όλα."
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Silena καλημέρα. Βλέπω ότι κάνατε κόμμα με την Πεταλούδα... Είχα καταλάβει το ποίημα αλλιώς αλλά δύο απόψεις που συμφωνούν με έκαναν να το ξανακοιτάξω. Πιστέψτε με, προσπάθησα να σας δώσω δίκιο αλλά δεν μπορώ. Ωστόσο σας ευχαριστώ γιατί με κάνατε να το κοιτάξω ακόμα βαθύτερα.
    Η άποψη μου είναι η εξής: Αυτό που αναφέρετε, και γενικώς ο πολύς κόσμος το βρίσκει σωστό, είναι ακριβώς αυτό που θέλει να καταρρίψει ο ποιητής. Ακούγεται όμορφο, ικανοποιητικό αλλά είναι μια παγίδα. Είναι η παγίδα της προσκόλλησης. Μόλις πέσουμε μέσα, μπαίνουμε σ' ένα φαύλο κύκλο. Συνεχίζουμε την κυκλική μας πορεία, ώσπου να "αγαπήσουμε" άλλο κύκλο. Αυτό θέλει να αποφύγει το τετράγωνο. Το αποφεύγει γιατί έχει γωνίες όπου μπορείς να αποσυρθείς για να κοιτάξεις, δηλαδή να αποστασιοποιηθείς. Τότε μόνο μπορείς να "δεις" το πόσο βαρετός, ψυχοφθόρος και απαιτητικός είναι ο κύκλος (προσκόλληση). Ο ποιητής, όπως όλοι μας, θέλει να βοηθήσει με την καλοσύνη του. Τον συνάνθρωπο, μια Μεγάλη Ιδέα κοκ. Όμως αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να θέλουμε να κάνουμε ή να γίνουμε. Και αυτή η επιθυμία, όπως όλες οι επιθυμίες, είναι μια προβολή του νου στο μέλλον. Αυτού του είδους η σκέψη δημιουργεί το εγώ και αυτό γίνεται εμπόδιο στο να καταλάβουμε τι είμαστε τώρα: ένα τίποτα.
    Έτσι το κατάλαβε το αργόστροφο κεφάλι μου και έτσι το εξέφρασε η αδύναμη γλώσσα μου. Μην το πάρετε τις μετρητοίς απλά σκεφτείτε το.
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ιΠΤάμενε καληνύχτα το κόμμα σιλένας με την Πεταλούδα δεν σε σώζει... αΝάθεμα αν κατάλαβες το ποιημα ξανακοιτάξε το όσο θες. Δε τους δίνεις δίκιο των καψερών ψυχών? κοιταξε ακόμα βαθύτερα, βγάλε και τις παρωπίδες ισως τότε να καταλάβεις. Προσπάθησε σκληρότερα...
    έχεις και άποψη? για πες μας και μας που είναι αυτή να τη δούμε γιατί είναι άφαντη. πολύ κακό για το τίποτα. Τετραγωνισμός του κύκλου? Δώσε και στον Παπακωνσταντίνου. Αν εμείς είμαστε προσκολλημένοι εσύ είσαι η μύγα που κολλάει στο μυγόχαρτο. Κι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Ελα τώρα που ο ποιητής είναι μια αδελφή τερέζα...Τίποτα είναι και φαίνεται ένα αειφόρο βιοτίποτα ashes to ashes and dust to dust all you are is dust in the wind αν θες βοήθεια εδώ είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχνάς ιπτάμενε ότι κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός ως εκ τούτου και η άποψή του επίσης. Η γυναικεία φύση είναι σαφώς "στρογγυλή" πρέπει να συνεχίσει τη ζωή, κι έτσι έχει φτιαχτεί άλλωστε!
    Επομένως δεν είναι τυχαίο ότι ο κύκλος ερμηνεύεται κατ'αυτό τον τρόπο, από γυναίκες.
    Όσο για την παγίδα προσκόλλησης, δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο μας το μυαλό. Εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε τις παγίδες της ζωής μας!
    Αυτό που θέλει να αποφύγει το τετράγωνο είναι απλώς το "συναίσθημα". Καθετί ρευστό, συναισθηματικό, όμορφο. Το τετράγωνο με τις γωνίες του, σε απομακρύνει, όπως το παγωμένο βλέμμα. Η επιθυμία, όπως όλες οι επιθυμίες, δεν είναι παρελθόν ούτε προβολή του νου στο μέλλον. Είναι το τώρα, είναι οι αναμνήσεις που σήμερα χτίζουμε για το μέλλον και θα τις χρησιμοποιήσουμε όταν θα τις έχουμε ανάγκη. Για να νιώσουμε, να μπορέσουμε φυσικά να δώσουμε το γέλιο ή το κλάμα ή ό,τι μας φέρει η δεδομένη στιγμή.
    Το εγώ μας, είμαστε εμείς, εφόσον βέβαια το καταλάβουμε εγκαίρως! Και όταν θα βρούμε το θάρρος που χρειάζεται για να κοιτάξουμε μέσα μας, τότε ίσως να καταφέρουμε να γίνουμε κάτι που θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε!
    Για τον anither iz έχω να πω ότι η πολύ πεζότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία!
    Silena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βοήθεια θέλω αλλά την θέλω σε μορφή βοήθειας και όχι κοροϊδίας, αν έχεις κάτι να δώσεις και μπορείς να το δώσεις σωστά είσαι καλοδεχούμενος/-η. Γιατί βλέπεις έχω δικαίωμα όπως και εσύ να έχουμε άποψη. Μόνο που εσύ δεν δίνεις άποψη στο "ανώνυμο" σχόλιο σου. Εξάλλου ΛΕΩ την δικιά μου να μην την πάρεις τις μετρητοίς, εσύ όμως έδωσες και ...ρέστα!
    να είσαι καλά πάντως με έκανες και γέλασα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Silena, δεν ξεχνώ ότι ο καθένας έχει την άποψη του. ΠΟΤΕ! Την σέβομαι και γιαυτό απάντησα, εκθέτοντας τον εαυτό μου ανεπανόρθωτα στα μάτια του ...anither iZ :))

    Το σύμβολο κύκλος έχει πολλές ερμηνείες. Συμφωνώ με την δικιά σου, αλλά μην ξεχνάς ότι και ο ποιητής άντρας ήταν.

    Μου άρεσε το σχόλιο σου ότι το τετράγωνο θέλει να αποφύγει το "συναίσθημα" και ειδικά επειδή το έβαλες σε ομοιωματικά. Γιατί άραγε; Θα μπορούσες να πεις (αυτό που σκέφτηκα και εγώ) ότι δηλαδή το τετράγωνο αντιπροσωπεύει την "λογική" σήμα κατατεθέν του αρσενικού. Νομίζω όμως ότι ούτε ο κύκλος είναι το συναίσθημα, ούτε το τετράγωνο η λογική. Αλλιώς το "νιώθω" και δεν υποστηρίζω ότι έχω δίκιο...

    Συμφωνώ απόλυτα για το ότι η προσκόλληση ότι είναι προϊόν του νου (νομίζω ότι το λέω ήδη στο πρώτο σχόλιο) και επικροτώ την λέξη απομάκρυνση που χρησιμοποιείς για τις γωνίες του τετραγώνου. Όμως σκέφτομαι, το συναίσθημα δεν οδηγεί και αυτό στην προσκόλληση; και αυτή ακριβώς η απομάκρυνση δεν βοηθά στην αποστασιοποίηση; Σκέψεις, σκέψεις...

    Για την επιθυμία τώρα ας το σκεφτούμε λίγο: Τι είναι η επιθυμία; Δεν είναι προϊόν του νου; Και σαν τέτοιο δεν είναι μια προβολή του παρελθόντος ή του μέλλοντος; Κάτι που θέλουμε να γίνουμε ή κάτι που ζήσαμε και θέλουμε να το ξαναζήσουμε; Επειδή την έχουμε τώρα σημαίνει ότι ζούμε στο τώρα; Αφού μόνη σου λες ότι "είναι οι αναμνήσεις (παρελθόν) που σήμερα χτίζουμε για το μέλλον"! Αντί να "κοιτάξουμε" τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας τώρα...
    Φυσικά και θα νιώσουμε και θα κλάψουμε και θα γελάσουμε, εν ολίγοις θα αισθανθούμε αυτό γίνεται τώρα για αυτό που βλέπουμε τώρα. Αλλιώς δεν θα είμασταν άνθρωποι. Αν το κάνουμε όμως για πράματα που έγιναν ή θα γίνουν είναι σαν "ψεύτικο" γιατί δεν είναι για το τώρα.

    Το εγώ μας όμως είναι και αυτό προϊόν του νου (θυμάσαι; "σκέφτομαι άρα υπάρχω") είναι κάτι ψεύτικο, κάτι που πρέπει να υπερβούμε. Και ενώ κατανοώ τι μου λες και εν μέρη συμφωνώ, δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούμε να αγαπήσουμε κάτι που θα γίνουμε. Και ξέρεις γιατί; Γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν αγαπάμε αυτό που είμαστε. Αν δεν αγαπάμε αυτό που είμαστε πως θα αγαπήσουμε τους άλλους; Πως μπορούμε να αγαπήσουμε γενικά;
    Και κάτι τελευταίο:λες, "να κοιτάξουμε μέσα μας για να γίνουμε κάτι άλλο". Εγώ λέω να κοιτάξουμε μέσα μας για να δούμε τι είμαστε.

    Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχω δίκιο και θα σε παρακαλούσα να μην τα πάρεις μετρητοίς (όπως έκανες και κάνεις) αλλά απλώς σκέψου το. Μην συμφωνήσεις, ούτε να διαφωνήσεις. Δεν θα έχει νόημα. Θα μ' ενδιέφερε όμως να ακούσω την άποψη σου.
    Καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ενσωματώσει κανείς τον κύκλο μέσα στο τετράγωνο,τότε θα ζει μέσα στο συναίσθημα μπορώντας να βγαίνει που και που απ' αυτόν,κάνοντας την απαραίτητη ανασκόπηση και τροφοδοσία που χαρίζει η αποστασιοποίηση. Γιατί αν ζει κανείς για πολύ μέσα στον κύκλο κινδυνεύει να αφομοιωθεί και δεν θα μπορεί πια ούτε να δίνει ούτε και να εξελίσσεται.
    Χωρίς εξέλιξη, μένουμε στάσιμοι και η στασιμότητα οδηγεί στο να μην έχουμε να δώσουμε τίποτα στους άλλους, έτσι χωρίς να υπάρχει πια κανένα εμπόδιο να υπερβεί ο άλλος και εμείς, τότε μένει ένα ολοστρόγγυλο τίποτα!
    Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία, ελπίζω να έγινε κατανοητή..
    Καλή χρονιά Ιπτάμενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ELENA-BUTTEFLY να αγιάσει το στόμα σου. Το είπες σταράτα και απλά. Εκεί το γυρνούσα και εγώ αλλά δεν κατάφερνα να βρω το κέντρο!
    Να είσαι καλά! και καλή χρονιά και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ απόλυτα με την ELENA-BUTTEFLY. Πιστεύω μάλιστα πως είναι απόλυτα εφικτός ο τετραγωνισμός αυτού του συγκεκριμένου κύκλου, με τα ακόλουθα (ευχάριστα) αποτελέσματα. Το πρόβλημα ιπτάμενε είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε ανικανοποίητοι. Δε θέλω να μπερδέψετε τον όρο με τη στασιμότητα. Μιλώ για την απλότητα (όχι την απλοικότητα), την αμεσότητα, τη χαλαρότητα, το μονόπλευρο του σκέφτομαι άρα υπάρχω (συμφωνώ απόλυτα ιπτάμενε ότι είναι μια συνεπαγωγή μόνο προς τα δεξιά). Μιλώ για την καθημερινότητά μας που την προσπερνάμε χωρίς να την αναπνεύσουμε. Μιλώ (δεν το κρύβω) με κάποια απογοήτευση για την ανακάλυψη που περιμένουμε οπωσδήποτε να συμβεί και δεν συμβαίνει. Τί κρίμα! Σωστή η παρατήρηση για το "κάτι που θα γίνουμε"! Θα εξηγήσω τί ακριβώς σκεφτόμουν όταν το έγραψα. Μιλούσα για τους ευσεβείς μας πόθους και για την αποδοχή την οποία δεν έχουμε πιθανόν κατακτήσει ακόμα. Τους πόθους που σχετίζονται με την ανακάλυψη της σκοτεινής μας πλευράς, της αθέατης. Και του τρόμου που πιθανώς να μας επιφέρει κάτι που θα αποκαλύψουμε (και που δεν το περιμέναμε).
    Πολύ ενδιαφέρουσα βρίσκω τη συζήτηση
    σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Give, but have something to give.
    ετσι οπως το αντιλαμβανομαι ειναι σα να σου λεει:
    φροντισε να εχεις να δωσεις-οφειλεις να εχεις να δωσεις.
    πως?φαινεται παραδοξο αφου παραπανω δηλωνει For he who gives gives all.
    ας αφησω λοιπον το μυαλο μου να αυτοσχεδιασει.
    οφειλεις να εχεις να δωσεις,οχι φυλαγοντας και βαζοντας στην ακρη ενα "περισσευμα" για οταν ερθει η ωρα.
    οχι.
    φροντισε να βρεις τι και ποιος εισαι.και καλλιεργσε το.και μετα(καλα μη κολλαμε,και παραλληλως και ταυτοχρονως και στην πορεια)δωσε αυτο που εισαι.
    οχι απο αυτο.
    δωσε αυτο που εισαι.
    γινε χαρουμενος και δωσε χαρα.
    γινε ποιητης και δωσε ποιηση.
    γινε σκεπτομενος και δωσε ερεθισμα.
    γινε μουσικη και δωσε τραγουδια.
    γινε αυτο που εισαι εν δυναμει
    και δωστο.ολο.
    και δεν τελειωνει αυτο το δοσιμο
    αυτο που εισαι,δεν το εξαντλει.
    αντιθετως.
    δινεις χαρα και σου ερχεται πισω εις διπλουν.
    οχι ως εμπορικο ισοζυγιο.σουδωσα μουδωσες, ειμαστε πατσι.
    α οχι.
    εισαι ανεξαντλητος απο ενα σημειο και μετα.
    δινεις και σου γεννιεται κι αλλο.κι αλλο.κι αλλο.
    αεναως.
    αρκει να εισαι "ζωντανος".
    η ψυχη και το παιδι μεσα σου να ζουν.
    you are one dear.
    εισαι ενας αγαπητε μου.και μοναδικος συμπληρωνω.
    δειξε την ψυχη σου στο προσωπο σου.
    λαμψε.
    κι ερχομαστε στον στιχο που με προβληματισε πολυ κι ακομα δηλαδη.
    No man can want you all.
    κανεις δε μπορει να σε θελει ολο.
    ναι αλλα πρεπει να σε θελει ολον καποιος?
    υπο ποια εννοια?
    να σε "απορροφησει"?
    δεν ειμαι σιγουρη για τη μεταφραση εδω και το ακριβες νοημα.
    δε νομιζω παντως οτι μιλαει για συναισθημα και λογικη.
    κυκλος και τετραγωνο.
    ο Κυκλος ειναι η Επιδιωξη.
    η Ολοκληρωση.
    Αεναως.
    θα το ξαναδιαβασω παλι.
    στα αγγλικα το νιωθω αλλιως
    στα ελληνικα αλλιως.
    α
    ιπταμενε!
    παλι δουλεια για το σπιτι?
    Υ.Γ ο μεγα αναλυτης ιζ καπως ηθελε κατι να μας πει?
    προσπαθησε αλλα δεν του βγηκε.
    ρε φιλε ιζ αντι για αερολογιες δεν καθεσαι να πεις μια γνωμη?
    τσαμπα χαλας την ωρα σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Silena
    Την συζήτηση την χάρηκα και εγώ! Ας είναι καλά και η Έλενα που μας ξεκόλλησε! Έτσι ήθελα να είναι κάθε ανάρτηση αλλά αρχίζει πάλι ο κύκλος με τις επιθυμίες και τις μνήμες ;-)

    @ Πεταλούδα
    Ξέρω ότι παλεύεις με τα νερά στο σπίτι και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Για τον εαυτό μου βέβαια δεν έχω καμιά δικαιολογία :-ο
    Στη πρώτη στροφή μιλά ο ποιητής, στη δεύτερη του απαντάει κάποιος και στις τελευταίες σκέφτεται ο ποιητής τα λόγια κάποιου σοφού.

    ΥΓ. Αφήστε τον ιζ ήσυχο! Αλλιώς δεν θα μας βοηθήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Xαίρομαι που βοήθησα.Ωραία συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να είσαι καλά Έλενα και να μας δίνεις τα φώτα σου! Πραγματικά όμορφη συζήτηση. Το οποιοδήποτε ποίημα μόνο με συζήτηση κατανοείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή