ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η ώρα του παραμυθιού


Walther Firle (August 22, 1859 – November 20, 1929)
Märchenstunde (Η ώρα του παραμυθιού)


Ο Walther Firle, ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς ζωγράφους του 19ου αιώνα, ήταν μια ιδιοφυΐα στην αποτύπωση πάνω στον καμβά χαρακτήρων και εκφράσεων. 

Σε αυτήν την καταπληκτική μελέτη τριών κοριτσιών από την Ολλανδία το ενδιαφέρον του ζωγράφου υποδιαιρείται, στο λιγότερο σημαντικό ενδιαφέρον του, για απαλά, ζεστά χρώματα και κυρίως, όπως σχεδόν σε όλους τους πίνακές του, στο πάθος του για τη μελέτη του χαρακτήρα. Ο θεατής, για παράδειγμα, παρατηρεί σχεδόν άμεσα, ότι πρόκειται για ένα παραμύθι (πιθανόν του Άντερσεν;) και ότι το βλέμμα των τριών κοριτσιών διαφοροποιείται. Η μεγαλύτερη αδελφή, που κρατά το βιβλίο, έχει ήδη ακούσει ή διαβάσει την ιστορία τουλάχιστον δυο με τρεις φορές. Η αδελφή της στα δεξιά της, έχει πιθανόν ξανακούσει το παραμύθι και έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην επανεξέταση των εικόνων που συνοδεύουν το παραμύθι. Αλλά για τη μικρή αδελφή όλα είναι καινούργια και παρακολουθεί με απληστία. Με γουρλωμένα μάτια και ιερή προσήλωση έχει εγκαταλειφθεί - απορροφηθεί εντελώς από την συναρπαστική περιπέτεια του παραμυθιού.

Καθόλου παράξενο που αυτός ο συγκεκριμένος πίνακας -προϊόν πολλών μηνών δουλειάς, ίσως και χρόνων- είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στον κόσμο. Έχει αναπαραχθεί αμέτρητες φορές σε βιβλία και ανατυπώσεις.

Ο  Firle ζωγράφιζε πολύ αργά, με απίστευτη υπομονή, μερικές φορές αφιερώνοντας μέρες ολόκληρες για μια μικρή λεπτομέρεια στο μάτι, στο στόμα, στο χέρι ή στην κλίση του κεφαλιού. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι πρώτης τάξεως παράδειγμα για αυτήν την ιδιοφυΐα της λεπτομέρειας: ο θεατής μπορεί να καθίσει ώρες μπροστά του και διαρκώς να ανακαλύπτει καινούργιες, μικρές λεπτομέρειες που συσσωρευτικά δημιουργούν το υπέροχο σύνολο. Τα χρώματα ευχάριστα και απαλά, ζεστά κόκκινα, καφέ και πράσινα. Το φόντο λιτό με απλές γλάστρες με γεράνια στο περβάζι του παραθύρου. Αλλά γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον του ήταν για τα ζωντανά αντικείμενα της απεικόνισής του: τα τρία κορίτσια διαβάζοντας το ανοικτό βιβλίο, πάνω στον αναπαυτικό καναπέ μπροστά στο παράθυρο υπό το φως ενός ηλιόλουστου πρωινού. 

Ο  Firle γεννημένος το 1859, γιος εμπόρου, σπούδασε στον Adolf Dressler, ο οποίος ήταν ζωγράφος τοπίων. Γρήγορα βαρέθηκε τα δέντρα και τα σπίτια, απογοητεύτηκε και παράτησε τη ζωγραφική. Έπιασε δουλειά στο μαγαζί του πατέρα του αλλά γρήγορα βαρέθηκε και αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει να ζωγραφίσει. Πήγε στο Μόναχο και γραφτηκε στην ακαδημία, ταξίδεψε στη Βιέννη και κατέληξε στην Ολλανδία. Εκεί τα έργα των μεγάλων Ολλανδών ζωγράφων, ειδικά του Ρέμπραντ, του έδωσαν την κατεύθυνση που αναζητούσε: τα πορτραίτα. Κέρδισε 2 χρυσά βραβεία το 1886 και μουσεία συναγωνίζονταν πιο θα δώσει περισσότερα για να πάρει τους πίνακές του. 




« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου