ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η αλήθεια είναι πολύχρωμη



Τρύφων Λιώτας
Το Lucky People Center International (1998, Σουηδία) είναι ένα ντοκιμαντέρ για την βιοποικιλότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Η κολεκτίβα «Lucky People Center» που ιδρύθηκε το 1984 στο Γκέτεμποργκ, και οι καλλιτέχνες της , Johan Soderberg και Erik Pauser σκηνοθέτησαν, επεξεργάστηκαν και επένδυσαν μουσικά αυτό το ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιεί μοντάζ εικόνων και ήχων συλλεγμένους από όλη τη γη και τις κουλτούρες. Μεξικό, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Ζηλανδία, Ρωσία, Τζαμάικα είναι μερικά από τα μέρη. Με διαλόγους σε πολλές γλώσσες το βασικό θέμα είναι η θρησκεία, ο άνθρωπος και η ανατολή της νέας χιλιετίας.
Με τη μέθοδο συνεντεύξεων μαθαίνουμε για τα πιστεύω των ανθρώπων και ακούμε πολλές απόψεις που μας δείχνουν ότι κανένας δεν είναι αποκλειστικός κάτοχος της αλήθειας. Μάλλον βλέπουμε πολλές οπτικές της γωνίες και το πώς αυτές παίζουν το ρόλο τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εκάστοτε κοινωνίας.
Συναντάμε μια απίστευτα ποικίλη και πολυπολιτισμική ομάδα ανθρώπων: Πνευματικούς καθοδηγητές, μια ιέρεια του Βουντού, βιρτουόζους της γιόγκα, άγριες φυλές, Μαορί ακτιβιστές, έναν γιαπωνέζο τραπεζίτη και μουσικό, κάποιον που τραγουδά με γίββωνες (είδος πιθήκων), μια κοινότητα ράπερ, ένα Ρώσο ποιητή που του αρέσει να προκαλεί προβλήματα, μια ιέρεια του έρωτα και για αντίβαρο λιγότερο ευχάριστες ματιές σε μη πνευματικούς ανθρώπους όπως Κινέζους στρατιώτες, μέλη αιρέσεων και τον Μπιλ Κλίντον. 
Δεν υπάρχει κάποια ακολουθία ή διήγηση. Πρόκειται για αριστοτεχνικά μονταρισμένες σκηνές, φωτογραφίες φυσικών τοπίων, συνεντεύξεις, και έξυπνα επαναλαμβανόμενες σκηνές βίντεο επενδυμένες με μουσική techno. Το ντοκιμαντέρ δεν παίρνει θέση αλλά αφήνει να μιλήσουν όλες οι διαφορετικές απόψεις όπως ότι όλα είναι χορός, ρυθμός και τραγούδι, θετική σκέψη, περί θανάτου, κριτική στον Δυτικό τρόπο ζωής στην πόλη και τις πιστωτικές κάρτες. Υπάρχουν απόψεις και ιδέες που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό, όπως αυτή του Κινέζου μοναχού, ή του μεξικάνου σαμάνου για τη θρησκεία και τον κόσμο. Στο «παζάρι» του κόσμου θα δείτε «πράματα και θαύματα», θα δείτε τα πιο βαθιά νοήματα παρέα με τα πιο παράλογα ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια εύγευστη αντιπροσώπευση των διαφορετικών πιστεύω και τρόπων ζωής. 
Είναι ίσως αλήθεια ότι απευθύνεται κυρίως σε ένα κοινό πιο νεαρών ηλικιών όμως πολλές από τις συνεντεύξεις θα μας δείξουν ότι ο κόσμος προχωράει, εξελίσσεται και αφήνει ως άχρηστο πίσω του το παλιό. Παράλληλα θέτει σοβαρές και καίριες ερωτήσεις αλλά πολύ σοφά, ποτέ δεν προσπαθεί να τις απαντήσει. Για δύο χρόνια οι δύο βασικοί συντελεστές της ταινίας γύρισαν τον κόσμο για να προσπαθήσουν να πιάσουν τον παλμό της εποχής. Το αποτέλεσμα; Μια γιορτή της ποικιλίας της ανθρώπινης ζωής και πίστης. Η γνώμη μου; Αν είστε ανοιχτοί στο διαφορετικό δεν πρέπει να το χάσετε. 
Σε αυτόν τον σύνδεσμο του δημιουργού θα βρείτε 5 πολύ δυνατές και χαρακτηριστικές σκηνές του ντοκιμαντέρ με αγγλικούς υπότιτλους. Και εδώ μία μεταφρασμένη στα Ελληνικά. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου