ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η καντάδα

 


Η «Καντάδα» (The Serenade, 1629) είναι ένας πίνακας της Judith Leyster. Η ζωγράφος είναι από τις ελάχιστες γυναίκες του 17ου αιώνα που κέρδιζε τα προς το ζην με την ζωγραφική. Οι πίνακές της μοιάζουν πολύ με αυτούς του Frans Hals σε σημείο να μπερδεύονται ακόμα και γνώστες της ζωγραφικής. Ο συγκεκριμένος είναι υπογεγραμμένος με JL*. To αστέρι είναι λογοπαίγνιο με το όνομα της ζωγράφου (το ster στα ολλανδικά σημαίνει αστέρι).  

Ένας χαρούμενος λαουτιέρης, πλουσιοπάροχα ντυμένος τραγουδάει ένα τραγούδι (μία καντάδα) συνοδεύοντας το τραγούδι με το λαούτο του, ένα έγχορδο μουσικό όργανο ιδιαίτερα δημοφιλές τον 16ο και 17ο αιώνα. Ο πίνακας  με οπτική από κάτω προς τα πάνω, μοιάζει να αιχμαλωτίζει μια στιγμή του χρόνου σαν μια φωτογραφία, η στιγμή είναι όταν ο λαουτιέρης βρίσκεται στη μέση ενός τραγουδιού. Ο νεαρός άνδρας κοιτά προς τα πάνω και μοιάζει ολότελα απορροφημένος στην έκσταση του τραγουδιού του. Ή μήπως κοιτά εκστασιασμένος το αντικείμενο του πόθου της καντάδας του; 

Ο λαουτιέρης φωτίζεται από τα αριστερά με φως το οποίο προέρχεται έξω από τον πίνακα. Οι βαθιές σκιές και οι δυναμικές αντιθέσεις στο πρόσωπο και το χέρι του υπονοούν ότι το φως έρχεται από κάπου δίπλα από τον δεξιό αγκώνα του. Παρατηρώντας το χαρούμενο πρόσωπό του και τις επιπτώσεις του φωτός βλέπουμε μια ιδιαίτερη ακτινοβολία που ίσως δεν οφείλεται μόνο στο φως. Είναι ο συνδυασμός φωτός και της έκστασης που κάνει το πρόσωπο να ακτινοβολεί.



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου