ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Υποχονδρία

 




     Όλα υπάρχουν για να χαλάνε την απόλαυση και την επίγνωση του τι είναι απόλαυση.

     Όλη η κόλαση γύρω μας αποτελείται από ένα πράγμα: να επιτίθεται στο σώμα μας, και τι γλυκιά απασχόληση είναι από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ να αλείφεσαι με λάδια, να λούζεσαι, να πουδράρεσαι, να σαπουνίζεσαι, ώσπου να βγαίνει αφρός από τ' αυτιά σου! Αν δεν υπήρχε το αντιηλιακό, δεν θα ήταν απαραίτητο για μένα να υπάρχει ήλιος. Που αλλού βρίσκεται το δικαίωμα ύπαρξης του κουνουπιού, αν όχι στην αλοιφή για τα τσιμπήματα;

     Όσο χειρότερα πάει ο κόσμος, τόσο περισσότερο αναζωογονούμαι. Η καρδιά μου χτυπά δυνατά από φιλοπόλεμες ετοιμασίες, με πιάνει φαγούρα με τις τελευταίες φωτογραφίες από το μέτωπο, βγάζω εξανθήματα από την κρίση. Κρατώ μυστικό ότι χρειάζομαι θεραπεία, πολλές θεραπείες, ότι πρέπει επειγόντως να πάω στο Carlsbad ή στο Baden-Baden[1], ότι μου αξίζει να βρίσκομαι περιτριγυρισμένος με όλου του κόσμου τις τρυφερές φροντίδες, ναι ότι ο κόσμος αύριο θα είναι ήδη κατεστραμμένος, αν ένα τσούρμο νέγροι δεν μου χαϊδέψουν άμεσα τις πατούσες με φτερά παγωνιού ενώ γκρινιάζω ξαπλωμένος στο νεκροκρέβατό μου.

     Τι προνόμιο να ζεις σ' ένα περιβάλλον το οποίο βρίθει από φαρμακοποιούς! Σε πιάνουν σαν από μόνες τους μικροπαθήσrεις και σοβαρές ασθένειες, το ντουλάπι με τα φάρμακα ξεχειλίζει, βήχεις, για να μετράς λίγο παραπάνω στην κοινωνική συναναστροφή, φτύνοντας γρήγορα σα φλέμα όλα αυτά που έχεις και θα μπορούσες ν’ αποκτήσεις σε επτά ζωντανές γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των λατινικών.

     Το απολαυστικότερο είναι η βαθιά μιζέρια στην οποία πέφτεις μόλις αποκτήσεις μια ασθένεια την οποία κανένας, ακόμη και ο φαρμακοποιός που προτιμάς, δεν γνωρίζει να ονομάσει. Δύσκολη νύχτα είναι αυτή, ένας βάλτος οδύνης. Τώρα έχεις, δίπλα σ' αυτά τα με φροντίδα καλλιεργημένα φλέγματα και στις με τρυφερότητα ψευδο-αιμορροΐδες στο λαιμό και πίσω απ' το γόνατο, δίπλα στην παρηγορητική συναίσθηση ότι εσύ, σαν μοναδικός του είδους, διατηρείς τρεις σκωληκοειδείς αποφύσεις που κάποτε θα σαπίσουν μία προς μία, έντονα και γεμάτες αποστήματα, πράγματι κάτι – αλλά για όσο δεν έχεις καμία ένδειξη για την φύση του θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε. Εννοείται ότι δεν σκέφτεσαι ούτε για δευτερόλεπτο κάτι ασήμαντο, όχι, μόνο το χειρότερο. Φαντάσματα αναδύονται, καταβυθίζονται, ξαναγυρνάνε, τ' αποχαιρετάς και ξαναεμφανίζονται απειλητικά, σαν ερινύες πόνου στο κεφάλι σου – ω, αυτός ο φόβος ότι εσύ, αν απροσδόκητα θα μπορούσε όντως να μην είναι το χειρότερο, ίσως αυτοκτονήσεις για κάτι εντελώς ασήμαντο! Από μια λοίμωξη, για παράδειγμα, μιας εκ των τριών σκωληκοειδών αποφύσεων σου.

     Τι νόημα έχει να είσαι υγιής; Η αρχή του θανάτου που παραφυλά όντως υπάρχει, βρίσκεται σε στάση βαθιού καθίσματος από την πρώτη σου αναπνοή, έτοιμη να ξεπηδήσει. Καλύτερα να το παίζεις ασθενής όλη την ημέρα, ώστε να βρεις τουλάχιστον στις φροντίδες και τις σκοτούρες σου έναν ακόμη λόγο για να υπάρχεις.

     Για να πιω κρασί κάνω ότι δεν μπορώ να υποφέρω το νερό, για να μπορώ να χορέψω κάνω ότι δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, για να παραμείνω στη ζωή κάνω τον μισοπεθαμένο.

     Ο κόσμος δεν θα ήταν πραγματικός αν δεν ερχόταν να χαλάσει αυτό το κρασί και τον χορό, και τόσους πολλούς ευαρεστημένους σε φροντίδες και σκοτούρες. Επειδή εκεί ακριβώς αποσκοπεί, ύπουλα και γλυκά, ο φόβος ότι δεν θα χρειαζόταν ν' ανησυχώ: ούτως ή άλλως όλα θα έχουν άσχημη κατάληξη. Ότι θα μπορούσα το ίδιο καλά, ω τι αηδία, να ήμουν λέει υγιής.

     Στέκομαι εμπόδιο στον εαυτό μου. Κανένας δεν απασχολείται τόσο έντονα με τον εαυτό του, χωρίς ν' αγγίξει ποτέ τον πυρήνα, όσο ο υποχόνδριος, το φίδι που δαγκώνει την ίδια την ουρά του.



 



[1] [ΣτΜ] Carlsbad: Πόλη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ φημισμένη για το καλό της – σχεδόν μεσογειακό – κλίμα, Baden-Baden: Πόλη της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Διάσημος τουριστικός προορισμός, φημισμένος μεταξύ άλλων για τα λουτρά του.



Μετάφραση από τα Ολλανδικά: Τρύφων Λιώτας
Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου